Logo MomsCare
 
 

Já do lesa nepojedu

Sotva jsme se rozkoukali a máme tu druhý podzimní měsíc. Od záhonů a polí se zeleninou a ovocem jsme se přesunuli do lesa. Celý měsíc budeme zkoumat stromy, podzimní přírodu, lesní zvířata a kdoví co ještě. Určitě se toho spoustu dozvíme. Tenhle týden jsme začali se stromy a jejich podzimními plody. 

 
 

Každý den jsme chodili ven a pozorovali podzimní přírodu, to jak se vše kolem mění a zabarvuje, ale třeba taky jak se mění počasí. Venku jsme sbírali přírodniny, zkoušeli jsme si dělat dlouhé nosy, nebo jak jsme si venku tvořili umění, teta tomu říkala land art. U toho jsme se učili hledat různé listy, někteří z nás už bezpečně poznají ty javorové a ty bukové. Někdy jsme měli krásně, jindy jsme trochu zmokli a jednou byl dokonce takový fičák, že jsme se museli hned vrátit, protože tety měly strach, že nás to odfoukne a Klárka zase, že přijde o čepici :)

                        

                        



V Momíkově koutku jsme zkoumali stromy na obrázcích. Pojmenovávali jsme je, přiřazovali listy i plody. 

Také jsme stromy malovali. Nejprve statný kmen, někteří nezapomněli ani na kořeny, pak rozvětvenou korunu, a když to všechno zaschlo, natiskali jsme lístky tiskátkem z ruličky od toaletního papíru. Jindy jsme zase otiskovali nabarvené listy. Nebo tvořili muchomůrku.

                        


            


Jak už nadpis napovídá, učili jsme se tento týden písničku “Já do lesa nepojedu”. A hráli třeba hru Stromeček/hříbeček, u které jsem se pořádně zapotili, protože se u ní hodně dřepuje. 

Jo a k těm plodům podzimu, ty nejzajímavější jsou určitě kaštany. Tak s těmi nám tety připravily spoustu aktivit a úkolů. Třeba jsme je rovnali do tvarů dle předlohy. Nebo jsme je použili jako šnečkovu ulitu. Také jsme s nimi počítali. Nebo je hledali spolu s dalšími přírodninami poslepu. To jsme pak měli krabici plnou listí, žaludů, šišek a kaštanů a podle kartičky s puntíky jsme měli najít třeba čtyři šišky. Bez koukání. To je co.

                        

            


A krom toho jsme dělali i takové špalíčkové úkoly. Na jednom jsme navlíkali tvary z gumiček. Na druhém jsme provlíkali i tkaničku.

            

Jo a už nějakou dobu se vám chceme pochlubit, kterak se zlepšujeme v sebeobsluze. Představte si, že si zkoušíme sami mazat svačinu. Odnášíme nádobí a někteří se ho snaží sami umýt. Nebo pomáháme připravovat lehátka a po spaní si trénujeme dělání balíčku z lůžkovin. Máme pak ohromnou radost, když se nám to podaří. No a to je asi pro dnešek vše. Protože víte jak, samochvála smrdí. Tak další úspěchy vám prozradíme zase až příště. Tak zatím.




Děti s tetami Hankou, Markét, Ivet a Terkou (na tetu Martinu pořád myslíme, aby se nám už uzdravila :-)


 
 
Zveřejněno: 29. října. 2019 10:22