Logo MomsCare
 
 

Prší, prší, jen se leje

Momíkův koutek Avast Brno

Tentokrát jsme se s tématem našeho týdne opravdu trefily! :) Listopadové počasí bylo sychravé a deštivé (snad jsme to samy nepřivolaly), a tak jsme den zahájily písní “Prší, prší, jen se leje”, kdy děti sestavily kapelu a postupně si vyměňovaly hudební nástroje a kukaly jako kukačky.

 
 

Společně jsme si povídaly o tom, proč prší, jak vznikají mraky a proč je vlastně důležité, aby pršelo. Děti vzpomínaly, co všechno potřebují, aby v dešti nezmokly, vyprávěly o tom, jak zažily velkou bouřku nebo jak skákaly do kaluží.


Protože bez mraků by déšť nikdy být nemohl, začaly jsme s dětmi výrobou mráčků s kapkami. Děti si tak mohly vyzkoušet techniku barevných bublin a foukat do barev jako vítr (někteří jako vichřice :)), což všechny moc bavilo. Z různých odstínů modré a šedé poté vystřihly dešťové kapky a mráček byl na světě, a že z něj zapršelo pořádně! Před takovýmto deštěm bylo potřeba se schovat, proto děti skládaly barevné deštníky a kreslily gumáky, aby neměly mokro v botách. Neexistuje přece špatné počasí, jenom špatné oblečení! Pro jistotu ale děti společně postavily domeček z velkých barevných kostek, do kterého se před deštěm mohly ukrýt.

            

            

            

Déšť ale nemusí být jen smutný a studený. Někteří lidé mají déšť rádi, rádi ho pozorují za oknem nebo v něm tančí. Říkali jsme si, že když prší a současně vysvitne slunce, objeví se barevná duha. Děti si vyzkoušely kresbu voskovkami, které v kombinaci s vodovkami vytvořily originální obrázky kapek a kaluží.

            


 
 
Zveřejněno: 17. prosince. 2019 8:08